REACTIES VAN YOGA STUDENTEN

WIETSKE

Herstellende van een enkel- en voetbreuk, stijve gewrichten en vergroeiingen in ellebogen en knieën, ben ik gestart met Hot Yoga. Ik kon al 15 jaar niet meer op m’n knieën staan en hoopte op verbetering door yoga in combinatie met de warmte. Mijn hoop werd bevestigd. Na de eerste keer voelde ik het al: meer energie in mijn lichaam, meer kracht en na twee maanden een wereld van verschil! Dank aan alle docenten die mij steeds weer tips geven om mijn houding te verbeteren! Mijn ellebogen kunnen beter en meer stekken en de vergroeiingen worden soepeler. Polsen en vingers zijn sterker; ik kan weer nagels knippen en deksels van potjes draaien. Ik zweet steeds meer en mijn huid ziet er beter uit. Ik kan op mijn knieën staan. Het voelde eerst onwennig, maar nu heel normaal en zelfs prettig! Ik sta fit op, niet meer zo vermoeid en minder last van ochtendstijfheid. Ik heb een aantal keren voor de les pijnlijke gewrichten gehad, tijdens de les gaat dit gewoon weg en voel ik de soepelheid er door heen. Ik kan weer in de tuin werken zonder pijnlijke en verzuurde gewrichten te krijgen een dag later. Ik merk dat ik steeds meer oefeningen mee kan doen en dat het steeds beter lukt, en dat voelt echt super!

 

Kortom, hot yoga zet mijn lichaam in beweging en geeft kracht en vitaliteit. Dit blijf ik mijn hele leven doen! Echte aanrader voor iedereen!

GERARD (47)

Twee keer per week ga ik. Ik voel me beter, kan mijn gewicht beter onder controle houden, en ben een leuker mens. Soms sturen mijn kinderen me naar de yogales, als ik weer wat kribbiger en ongeduldiger word.

Ik zou willen dat ik hier eerder mee was begonnen, maar de drempel was destijds te hoog. Nu ga ik 2 x per week, wat er ook gebeurt, met mijn yogamat onder mijn arm. Mijn yogamat is mijn plek in de warme yogaruimte. Na 90 minuten loop ik weer als een nieuw mens naar buiten. Laat jou die drempel niet weerhouden, maar ga gewoon!

 

MARKO
In de zomervakantie heb ik besloten om bikramyoga te gaan proberen; ik was te zwaar en had net gehoord dat mijn bloeddruk veel te hoog was waardoor ik misschien wel de rest van mijn leven aan de medicijnen moest.
De eerste les was zwaar, erg zwaar; ik had veel last van de warmte en was snel door mijn energie heen. Na het douchen ben ik vervolgens flauwgevallen! Toch had de yoga iets geraakt in mij, het voelde op een aparte manier als thuiskomen in mijn lichaam. Doorgaan dus... De lessen daarna gingen steeds beter hoewel ik moest blijven vechten tegen flauwtes, vooral na afloop van de lessen. Toen ik thuis mijn bloeddruk ging meten bleek deze een heel stuk lager. Enigzins eigenwijs besloot ik te stoppen met mijn bloeddrukmedicijnen. Inplaats daarvan wel twee keer per week bikramyoga te gaan doen. Na twee maanden bleef mijn bloeddruk prima op peil. Daarnaast was ik aanzienlijk afgevallen zonder moeilijke diëten. Mijn specialist heeft me inmiddels volledig gezond verklaard! Ik ben nu een klein half jaar bezig en ik voel me fitter, leniger en energieker. De opgaande lijn lijkt vooralsnog door te zetten. Ook de flauwtes zijn gelukkig op de achtergrond geraakt.
Lekker in mijn vel en kerngezond kan ik bikramyoga iedereen aanbevelen.

MAAIKE, 32 JAAR
Sinds april 2010 volg ik yoga bij Bikram Yoga Utrecht en ik voel me er erg goed bij. Met al die houdingen gebruik en ontspan je je hele lichaam, het maakt me sterker en ik zit beter in mijn vel. Sinds 1,5 jaar heb ik last van reumatische klachten en ik heb het idee dat de lessen de stijfheid in mijn spieren vermindert. Na een les voel ik me vaak al een stuk beter.

IVO S.
Bijna elke ochtend tien jaar lang was het raak: opstaan met pijn in mijn onderrug. Fysiotherapie hielp steeds kort, maar het kwam altijd terug. Zwemmen 2x in de week gaf iets verlichting maar niet genoeg om me gaande te houden. In maart ging ik zo ongelofelijk door mijn rug dat er een spuit morfine nodig was om me van mijn plek te krijgen. Een goede vriend vertelde me van Bikram Yoga. Een beetje lacherig ging ik mee een eerste keer. Met wat onhandige, wankele pasjes liep ik die veel te hete ruimte in. Allemaal mensen om me heen die zich in stilte voorbereidden op de les. Het voelde wat ongemakkelijk, maar het was wel duidelijk dat al deze mensen het serieus namen en dit niet zomaar een hobby was. De eerste les was vreselijk moeilijk. Maar wat voelde ik me herboren achteraf. 
Nu zijn we zomaar vier maanden verder en ik probeer een keer per week de 26 oefeningen in de les helemaal mee te maken. Erin op te gaan. Ik merk sinds een maand of twee dat ik veel minder en vaak geen rugklachten meer heb. Het is hard werken elke keer. Maar de beloning is ernaar. Ik slaap beter, voel me fit en vooral, vooral die rug. Ik had me er al bijna bij neergelegd dat ik er maar mee moest leren leven. En omdat ik graag wandel in de bergen en met zware rugzakken op graag trektochten maak, was dat een vreselijk vonnis. Inmiddels heb ik er alweer flinke tochten op zitten. Elke week is het zwaar, maar ik ben dankbaar voor deze vorm van yoga!

JAAP
Omdat het kantoorleven zijn tol begon te eisen - pijnlijke schouders en een dikke buik - werd ik door een vriend meegesleept naar Bikramyoga. Wie had gedacht dat ook mijn wekelijkse heftige migraineaanvallen helemaal zouden verdwijnen? En dat ik energieker, opener, rustiger zou worden? Kortom, dat hot yoga mijn leven heeft veranderd? En ja, de buik en de schouders zijn ook verleden tijd.

ROB
Ik kwam in aanraking met Bikram Yoga in februari 2008. Tijdens de jaarwisseling had ik het goede voornemen nu eindelijk eens te beginnen met yoga. Daar waren een aantal burnouts en een chronische ziekte (Chronische Lymfatische Leukemie) voor nodig. Daarnaast had ik veel rugklachten vanwege een bekkenscheefstand en artrose in de knieën. Ook was ik in therapie geweest bij een ademtherapeut vanwege hyperventilatie. Via de website kwam ik terecht bij Bikram Yoga Amsterdam, waar ik een proefles volgde. Sinds de opening van Bikram Yoga Utrecht een jaar geleden, volg ik zowel lessen in Utrecht als in Amsterdam.

Ik vond Bikram Yoga zeer zwaar. Niet alleen de eerste lessen, maar ook de rest van het eerste jaar…..Daar stond tegenover dat ik er veel voor terug kreeg. Na een half jaar kon ik weer pijnloos traplopen en even een sprintje trekken naar de metro. Wel had ik nog een paar keer last van mijn rug, maar door toch de lessen te blijven volgen met aanpassingen was dat na twee lessen weer over. Het komt vaak voor, dat zwakke plekken van het lichaam zich weer openbaren en dat je er opnieuw mee aan de slag moet. 
Verder was een duidelijke verbetering van mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid snel merkbaar: minder vatbaar voor infecties e.d., weinig ziekteverzuim op het werk, soepeler in alle gewrichten. Later merkte ik ook dat ik veranderde van attitude: minder snel in de stress, moeilijker uit balans te krijgen door allerhande situaties. Over het algemeen is meer rust ontstaan. Leuk is ook dat ik steeds te horen krijg, dat ik er zo goed uitzie.
Wat ik met name zwaar vond was de juiste ademhaling te gebruiken. Zeker tijdens de eerste lessen is het moeilijk om goed te blijven ademen tijdens de houdingen. Vaak was ik zo uitgeput dat "skippen" vaak het enige was wat ik kon doen. Ik wilde graag steeds iets verder in de houding en vergat daardoor even de ademhaling en de rest was voorspelbaar.
Goed gebruik van de ademhalingstechniek is een van de essenties van Bikram Yoga.

Vanaf mei 2010 tot september stegen mijn leukocyten (foute witte bloedcellen) in een snel tempo. Van 30 naar 40 en daarna (september 2010) naar 54. Bij controle in het AMC hebben we gesproken over eventueel een chemokuurtje in 2011.

Mede hierdoor aangezet, ben ik gestart met 'de 100-dagen' (100 dagen aaneengesloten elke dag een les volgen) die ik op 6 december afrondde. Een bijzondere ervaring! Op 22 december heb ik opnieuw een bloedonderzoek gehad, waarbij de leukocyten waren gedaald naar 30! Voor mij staat vast dat Bikram Yoga een positieve uitwerking heeft op het verloop van mijn ziekte. Dit is helaas (nog) niet wetenschappelijk vastgesteld.
Tenslotte ben ik zeer veel dank verschuldigd aan de vele goede teachers die mij hebben begeleid met enthousiaste correcties (die had/heb ik bijzonder hard nodig!). Hun gedrevenheid heeft het voor mij een stuk prettiger gemaakt. Ook respect voor hun geduld met de beoefenaars van de lessen en hun individuele aandacht voor ieder persoon. Voor mij een raadsel hoe ze al die namen kunnen onthouden.

MARIENEL (53)
Begonnen met hot yoga en 2 maanden later gestart met de "100 dagen-uitdaging". Wat dat opgeleverd heeft? Een beter contact met mijn lichaam. Ik voel me bij wijze van spreken, beter en fitter dan 25 jaar geleden. Ik heb daarom bedacht dat hot yoga voor mij de beste oudedagsvoorziening is: met veel plezier een paar keer per week investeren in mezelf en mijn welzijn.

RINSKE
In 2008 kreeg ik de diagnose fibromyalgie. Dat is een chronische ziekte met vermoeidheid en reuma-achtige pijn als belangrijkste kenmerken. Met sporten heeft deze ziekte tot gevolg dat je veel langzamer herstelt en dus eigenlijk een dag 'ziek' bent van een gezond uurtje sporten.
In januari 2010 ontdekte ik Bikram yoga. Ik merkte meteen dat dit anders werkt: na de les voelde ik me juist beter in plaats van slechter. Nu, na driekwart jaar, merk ik nog veel meer voordelen. De warmte heeft een ontspannende werking op al mijn spieren, waardoor ik minder pijn heb. Ook is het een manier om goed in conditie te blijven en pakt het flink mijn spieren aan, terwijl ik geen 'terugslag' krijg zoals met andere sporten. Tot slot heeft het ook een geestelijk effect: doordat de les me uitdaagt het nooit op te geven, merk ik dat ik ook in het dagelijks leven op een slechte dag minder snel bij de pakken neer ga zitten. Ik ben sterker en zit lekkerder in mijn vel dan in een heel lange tijd. Met dank aan Bikram yoga!


JEROEN
Ik heb veel baat bij Bikram Yoga: De weg naar de school in Utrecht heb ik gevonden door gezondheidsproblemen.

Een longembolie, Trombose been en een Hernia in de onderrug maakten van mij geen gelukkig mens, ik moet niets hebben van Doktoren,Medicijnen en wekelijkse bezoeken Manuel Therapeut.
Ik ga langzaam richting de 60 en kwam terug kijkend in het verleden tot de conclusie als ik niks doe, ga ik heel snel fysiek oud worden (aftakelen). Had een actief sportleven in de atletiek (400-800 meter lopen) wat ik tot mijn 35e met veel plezier hebt gedaan, is een leuke wereld de atletiek, maar een gezin met jonge kinderen en zakelijk werd ik opgeslokt door de waan van de dag. Nu ruim 23 jaar en 40 kilogram verder zoek ik de weg terug naar een actief gezond leven en ook naar een beetje evenwicht. Ik heb het niet zo op sport scholen dat was geen optie voor mij.
Houd van warmte en ook van hard werken, ik ben door mijn hernia zo stijf als een plank geworden de warmte maakt me weer enigszins wat soepeler. Inmiddels gaat mijn lichaam zich langzaam aanpassen aan het geen ik wil: een soepel, gezond en wat ranker lijf. Ik ben in het afgelopen half jaar nog maar 1 keer naar de Manuel therapeut geweest voorheen 2 x in de week.
Merk dat Bikram lessen (gezond)verslavend werken ik stem mijn agenda er al op in om 3 of 4 keer in de week te gaan.

Voordeel van de lessen vind ik dat je even 90 minuten geconcentreerd met je lijf bezig bent.
Ik geniet van het zwoegen van mezelf en van de mensen welke naar jouw school komen, iedereen is gelijk en kan het op zijn niveau doen.

BART
Velen mensen kennen dat wel. Lid worden van een sportschool, hard je best doen en dan blessures oplopen. Vreemd is dat niet. Sportscholen doen vrijwel niets aan begeleiding en de medewerkers hangen er maar wat rond.
Bij Bikram yoga is dat duidelijk anders. In de school in Utrecht, waar ik inmiddels 3-4 keer per week een les volg, is een vaste ploeg docenten die, geen uitgezonderd, een adequate opleiding hebben genoten en ook zelf Bikram yoga beoefenen. De docenten kennen alle deelnemers bij naam en geven ook heldere aanwijzingen en zelfs complimenten. De aandacht voor de leerlingen in combinatie met de warmte maakt de kans op blessures erg klein.
Het enthousiasme waarmee les wordt gegeven in de Bikram school in Utrecht motiveert om steeds beter je best te doen. In het begin hoor je veel maar of je ook luistert, is de vraag.

Door de vele aandachtspunten in de houdingen heb je heel wat lessen nodig om de houdingen steeds beter uit te voeren. Het motto is "doe wat je kan". Effect heeft het wel. Zo kon ik bijvoorbeeld een half jaartje geleden bij het vooroverbuigen met mijn vingertoppen niet op de grond komen. Nu kan ik nagenoeg mijn hele hand op de grond leggen.
Het gebouw en vooral de lesruimte inspireren bovendien. Tijdens de korte rustmomenten, liggend op je rug met de ogen open, is het bepaald geen straf om naar het houten plafond te moeten kijken. Na de les kan je even lekker in de binnentuin zitten om weer tot jezelf te komen. Iedere keer is Bikram yoga weer een mooie ervaring.

N DE BUURT Utrecht 14-4-2019

In deze column schrijft gastredacteur Anne (30) wekelijks over wat zij meemaakt in de stad. Deze week: een eerste ervaring met een lesje bikram yoga.

 

Hallo nieuwe wereld, hallo druppels zweet

Columnist Anne. Foto: Anne Vennemann

 

Ietwat onwennig loop ik naar binnen bij de studio. Zodra ik de deur sluit, beland ik in een oase van rust. Waar ik ben? Ik ga me aanmelden voor een lesje bikram Yoga. Wat het is? Een yogasoort waarin je in een vaste volgorde 26 houdingen uitvoert. Dit alles in een ruimte met een temperatuur van 38 graden Celsius. Tot zover mijn kennis. Na een vriendelijk ontvangst krijg ik een korte uitleg van hoe het werkt en waar de kleedkamer is. En voor ik het weet lig ik op een matje in een warme ruimte. Hallo nieuwe wereld, hallo druppels zweet.

 

Moet dit echt?!

De eerste vijf minuten denk ik: waarom deed ik dit ook alweer? Goed, focus op die ademhaling; adem in, adem uit. De instructrice geeft duidelijke aanwijzingen, al let ik vooral op de dame voor me. Ze lijkt nogal een expert te zijn. Halverwege sta ik ineens met mijn benen en mijn armen in elkaar gedraaid. Ik kijk de dame aan met een gezicht van: moet dit echt?! Een stoïcijns gezicht kijkt terug, en ik besef: ja dit moet echt.

 

Let’s go with the flow

Na nog een paar minuten stoeien en verzetten geef ik me er maar aan over. Heel veel ergs kan me toch niet gebeuren in deze anderhalf uur tijd. Let’s go with the flow. Dat helpt, want ik krijg de smaak te pakken en voor ik het weet lopen de zweetdruppels over mijn lijf. Zeg, dit voelt echt als sporten, hé lekker. Na nog een paar uithijgminuten zit de les erop. Het was een goede mix tussen fysiek inspannen en mentaal ontspannen. Goh, niet gedacht, dat ik dit zo zou opschrijven na anderhalf uur.

 

Natte mat en opgeruimd hoofd

Of ik me nog een keertje aan ga melden? Ja! Want het resultaat van deze les is een natte mat, een rustige ademhaling en een opgeruimd hoofd. Ik voel me ZEN en spring lachend de vrijdagavond in.